Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
45 min.

Sekretem dobrego risotto z owocami morza jest dobry bulion rybny oraz jak najświeższe owoce morza. Owoce morza i ryż gotuje się osobno, bo ryż wymaga więcej czasu na ogniu i owoce morza stałyby się gąbczaste. Zamiast krewetek i przegrzebków można też użyć kalmarów, małży, albo innych ulubionych owoców morza.

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 g przegrzebków
  • 250 g surowych krewetek królewskich, obranych i odżyłowanych
  • sól i pieprz
  • 1 szczypta chili w płatkach
  • 100 ml białego wina
  • 1/2 cytryny
  • 1 pęczek natki pietruszki, drobno posiekany

Przygotowanie:

1Przygotować owoce morza: Na patelni, na średnim ogniu rozgrzać 3 łyżki oliwy z oliwek, dodać czosnek i smażyć przez 2 minuty. Dodać przegrzebki i smażyć przez 1 minutę, a następnie dodać krewetki i smażyć 3 minuty na dużym ogniu. Doprawić solą, pieprzem i chili.

2Dodać wino i wymieszać, zdrapując przypalone resztki z dna patelni. Lekko zredukować wino aby sos zgęstniał, usunąć czosnek i zdjąć z ognia. Dodać sok z cytryny i połowę natki pietruszki. Odłożyć w ciepłe miejsce.

3Przygotować risotto: Na średnim ogniu w rondelku zagotować bulion.

4Na patelni, na małym ogniu stopić masło, dodać 1 łyżkę oliwy, a następnie dodać szalotkę i smażyć aż się zeszkli, ale nie zrumieni.

5Dodać ryż i smażyć przez 3 minuty, aż wchłonie tłuszcz. Mieszać, aby cebulka się nie przypaliła. dodać wino i gotować aż się wchłonie. W razie potrzeby zmniejszyć ogień.

6Gdy ryż się upraży (zacznie orzechowo pachnieć), dodać wino i wymieszać. Gdy alkohol odparuje (potrawa nie będzie już pachnieć alkoholem), dodać dodać chochelkę bulionu i gotować, mieszając, aż się wchłonie. Dodać kolejną chochelkę i powtarzać cały proces aż ryż będzie miękki – ok. 15-18 minut. Spróbować, czy jest gotowy.

7Na ok. 3 minuty przed końcem czasu gotowania ryżu, dodać owoce morza z sosem z patelni i wymieszać. Gotować w razie potrzeby dodając bulionu.

8Zdjąć z ognia, dodać oliwę i resztę pietruszki, wymieszać i odstawić na kilka minut przed podaniem.

Porcja dla:

4 osób