Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
50 min.

Wegetariańskie risotto z kurkami, z dużą ilością parmezanu. Polecam na obiad dla całej rodziny lub na kolację we dwoje.

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 szklanki (300 g) kurek, oczyszczonych i pokrojonych na mniejsze części
  • 2 łyżki masła
  • 2 szklanki (450 g) ryżu arborio

Przygotowanie:

1W dużej patelni na średnim ogniu stopić 2 łyżki masła. Dodać czosnek i kurki i smażyć, mieszając, przez około 3 minuty, aby grzyby się lekko przyrumieniły. Odstawić.

2W dużym rondlu stopić 2 łyżki masła na średnim ogniu.

3Dodać ryż i stale mieszając smażyć przez 1-2 minuty.

4Powoli dodawać bulion, po pół szklanki na raz, często mieszając. Cały płyn ma się wchłonąć zanim doda się kolejną porcję bulionu.

5Gotować, aż ryż będzie miękki, a następnie wmieszać grzyby i podgrzewać jeszcze przez minutę.

6Na koniec wmieszać ser i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Porcja dla:

6 osób