Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
50 min.
50 min.
Wegetariańskie risotto z kurkami, z dużą ilością parmezanu. Polecam na obiad dla całej rodziny lub na kolację we dwoje.
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 szklanki (300 g) kurek, oczyszczonych i pokrojonych na mniejsze części
- 2 łyżki masła
- 2 szklanki (450 g) ryżu arborio
Przygotowanie:
1W dużej patelni na średnim ogniu stopić 2 łyżki masła. Dodać czosnek i kurki i smażyć, mieszając, przez około 3 minuty, aby grzyby się lekko przyrumieniły. Odstawić.
2W dużym rondlu stopić 2 łyżki masła na średnim ogniu.
3Dodać ryż i stale mieszając smażyć przez 1-2 minuty.
4Powoli dodawać bulion, po pół szklanki na raz, często mieszając. Cały płyn ma się wchłonąć zanim doda się kolejną porcję bulionu.
5Gotować, aż ryż będzie miękki, a następnie wmieszać grzyby i podgrzewać jeszcze przez minutę.
6Na koniec wmieszać ser i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Porcja dla:
6 osób