Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
80 min.
Całkowity czas:
100 min.

Sprawdzony przepis na świąteczny obiad: pieczony schab faszerowany boczkiem, cebulą i pieczarkami, obtoczony w orzechach włoskich. Zobacz nasz przepis video z tą pieczenią.

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • sól
  • pieprz
  • 100 g wędzonego boczku
  • 2 średnie cebule
  • 150 g średnich pieczarek

Przygotowanie:

1Umyty i oczyszczony z włókien schab naciąć wzdłuż tak, żeby powstał prostokąt, lekko rozbić tłuczkiem na gruby płat mięsa.

2Schab nasmarować solą i pieprzem.

3Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.

4Pieczarki, cebule i boczek pokroić w drobną kostkę.

5Podsmażyć boczek, dodając cebulę i pieczarki. Dodać ok. 100 g posiekanych orzechów włoskich.

6Farsz nałożyć równomiernie na płat schabu, zwinąć ciasno w roladę i związać dratwą.

7Pozostałe 50 g orzechów utłuc w moździerzu z kolorowym pieprzem – będzie to panierka do schabu. Zwiniętą roladę obtoczyć w orzechowej panierce i krótko obsmażyć na gorącym oleju.

8Roladę schabową przełożyć do żaroodpornego naczynia, poukładać na niej kawałki pokrojonego w kostkę masła i piec przez 60 minut.

Porcja dla:

6 osób