20 min.
80 min.
100 min.
Sprawdzony przepis na świąteczny obiad: pieczony schab faszerowany boczkiem, cebulą i pieczarkami, obtoczony w orzechach włoskich. Zobacz nasz przepis video z tą pieczenią.
Składniki:
- 1 kg schabu bez kości
- sól
- pieprz
- 100 g wędzonego boczku
- 2 średnie cebule
- 150 g średnich pieczarek
Przygotowanie:
1Umyty i oczyszczony z włókien schab naciąć wzdłuż tak, żeby powstał prostokąt, lekko rozbić tłuczkiem na gruby płat mięsa.
2Schab nasmarować solą i pieprzem.
3Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
4Pieczarki, cebule i boczek pokroić w drobną kostkę.
5Podsmażyć boczek, dodając cebulę i pieczarki. Dodać ok. 100 g posiekanych orzechów włoskich.
6Farsz nałożyć równomiernie na płat schabu, zwinąć ciasno w roladę i związać dratwą.
7Pozostałe 50 g orzechów utłuc w moździerzu z kolorowym pieprzem – będzie to panierka do schabu. Zwiniętą roladę obtoczyć w orzechowej panierce i krótko obsmażyć na gorącym oleju.
8Roladę schabową przełożyć do żaroodpornego naczynia, poukładać na niej kawałki pokrojonego w kostkę masła i piec przez 60 minut.
Porcja dla:
6 osób