Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
70 min.
Całkowity czas:
90 min.

Pyszna, postna roladka drobiowa z morelami i śliwkami. Pierś z indyka jest faszerowana kaszą perłową, suszonymi owocami i warzywami.

Składniki:

  • 1,5 kg piersi z indyka
  • sól
  • pieprz
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 szklanka kaszy perłowej
  • 200 g mrożonej włoszczyzny
  • olej do smażenia
  • 100 g suszonych moreli

Przygotowanie:

1Mięso umyć i ponacinać tak, aby powstał kwadrat dający się łatwo zawinąć. Mięso natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i skropić sokiem z cytryny.

2Kaszę perłową ugotować i wystudzić.

3Mrożone warzywa poddusić na oleju.

4Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.

5Śliwki i morele pokroić w kostkę, wymieszać z rodzynkami, kaszą, warzywami i jajkiem, doprawić ziołami.

6Na mięsie rozsmarować farsz i zwinąć w roladkę, związać sznurkiem.

7Roladę włożyć do brytfanki obłożyć masłem. Piec przez 40 minut.

Porcja dla:

6 osób