Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
70 min.
70 min.
Całkowity czas:
90 min.
90 min.
Pyszna, postna roladka drobiowa z morelami i śliwkami. Pierś z indyka jest faszerowana kaszą perłową, suszonymi owocami i warzywami.
Składniki:
- 1,5 kg piersi z indyka
- sól
- pieprz
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 szklanka kaszy perłowej
- 200 g mrożonej włoszczyzny
- olej do smażenia
- 100 g suszonych moreli
Przygotowanie:
1Mięso umyć i ponacinać tak, aby powstał kwadrat dający się łatwo zawinąć. Mięso natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i skropić sokiem z cytryny.
2Kaszę perłową ugotować i wystudzić.
3Mrożone warzywa poddusić na oleju.
4Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
5Śliwki i morele pokroić w kostkę, wymieszać z rodzynkami, kaszą, warzywami i jajkiem, doprawić ziołami.
6Na mięsie rozsmarować farsz i zwinąć w roladkę, związać sznurkiem.
7Roladę włożyć do brytfanki obłożyć masłem. Piec przez 40 minut.
Porcja dla:
6 osób