Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
65 min.

Kolejny przepis na delikatne mięso drobiowe: pierś z indyka pieczona w rękawie, nadziewana mieloną wołowiną i porą. Polecam jako świąteczne danie obiadowe.

Składniki:

  • 500 g piersi z indyka
  • 300 g wołowego mięsa mielonego
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

1Pierś z indyka dokładnie wymyć i osuszyć, rozbić delikatnie na płaski płat mięsa wygodny do zawinięcia w roladę.

2Mięso mielone podsmażyć na 2 łyżkach oleju, dodać sól, pieprz i zioła prowansalskie.

3Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.

4Do przyprawionego mięsa mielonego wkroić porę, ostudzić i wbić jajko.

5Cały farsz dokładnie wymieszać i nałożyć na rozbity płat piersi indyka. Zawinąć ciasno w roladę, zawiązać dratwą.

6Piec w rękawie do pieczenia przez 30 minut.

Porcja dla:

4 osób