Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
65 min.

Delikatne mięso z indyka zapiekane z ziołowym serkiem. Do serka można również dodać czosnek. Wyśmienicie smakuje jako zimny dodatek do kanapek.

Składniki:

  • 1 kg fileta z piersi indyka
  • sól i pieprz do smaku
  • 6 gałązek rozmarynu
  • ½ pęczka bazylii
  • ½ pęczka tymianku

Przygotowanie:

1Mięso opłukać, osuszyć i ponacinać ostrym nożem tak aby powstał podłużny płat. Mięso natrzeć solą i pieprzem.

2Zioła umyć, osuszyć i drobno posiekać, kilka gałązek zostawić do dekoracji.

3Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.

4Serek wymieszać z posiekanymi ziołami i doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką.

5Na mięsie rozłożyć warstwę ziołowego serka, pozostawiając wolne brzegi. Zwinąć roladę i ciasno obwiązać nitką.

6Przygotowaną pieczeń obłożyć plasterkami boczku i pozostałymi ziołami.

7Roladę włożyć do natłuszczonej brytfanki. Piec przez około 45 minut. Po 15 minutach pieczenia mięso podlać bulionem.

Porcja dla:

8 osób