20 min.
45 min.
65 min.
Delikatne mięso z indyka zapiekane z ziołowym serkiem. Do serka można również dodać czosnek. Wyśmienicie smakuje jako zimny dodatek do kanapek.
Składniki:
- 1 kg fileta z piersi indyka
- sól i pieprz do smaku
- 6 gałązek rozmarynu
- ½ pęczka bazylii
- ½ pęczka tymianku
Przygotowanie:
1Mięso opłukać, osuszyć i ponacinać ostrym nożem tak aby powstał podłużny płat. Mięso natrzeć solą i pieprzem.
2Zioła umyć, osuszyć i drobno posiekać, kilka gałązek zostawić do dekoracji.
3Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
4Serek wymieszać z posiekanymi ziołami i doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką.
5Na mięsie rozłożyć warstwę ziołowego serka, pozostawiając wolne brzegi. Zwinąć roladę i ciasno obwiązać nitką.
6Przygotowaną pieczeń obłożyć plasterkami boczku i pozostałymi ziołami.
7Roladę włożyć do natłuszczonej brytfanki. Piec przez około 45 minut. Po 15 minutach pieczenia mięso podlać bulionem.
Porcja dla:
8 osób