Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
40 min.

Zdrowa, szybka i bardzo smaczna potrwa do przygotowania w 30 minut. Roladki drobiowe faszerowane żółtym serem i szpinakiem i owinięte w plasterki szynki parmeńskiej.

Składniki:

  • 150 gram szpinaku w liściach
  • 1 łyżka masła
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 2 piersi z kurczaka
  • opakowanie szynki parmeńskiej w plastrach
  • 100 gram sera zółtego/ suszonych pomidorów

Przygotowanie:

1Szpinak poddusić na łyżce masła, dodać starty ząbek czosnku, doprawić solą, pieprzem i ostudzić.

2Piersi z kurczaka wymyć pod bieżącą wodą i podzielić na 4-6 części, roztłuc delikatnie na kotlety o grubości 2 cm.

3Na roztłuczone piersi nałożyć szpinak, a na środek przyszłej roladki ułożyć pałeczkę z sera żółtego lub opcjonalnie plaster suszonego pomidora.

4Całość delikatnie i ciasno zwinąć, a następnie owinąć plastrem szynki parmeńskiej.

5Włożyć do garnka na parę i gotować przez 20 minut.

Porcja dla:

4 osób