Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
50 min.
50 min.
Rolady z piersi kurczaka nadziewane szpinakiem, żółtym serem i szynką. Najpierw się je smaży, a następnie dusi w białym winie.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka (po ok. 130 g)
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki szpinaku rozdrobnionego, mrożonego
- 2 ząbki czosnku
- 2 plasterki sera żółtego typu gouda
Przygotowanie:
1Piersi z kurczaka rozbić tłuczkiem i doprawić do smaku solą i pieprzem.
2Szpinak rozmrozić, połączyć z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i posmarować nim filety. Na wierzch położyć po plasterku sera oraz szynki i ciasno zwinąć.
3Spiąć wykałaczkami i usmażyć na złoty kolor na oleju z obu stron.
4Następnie podlać winem i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 8-10 minut.
5Gotowe roladki pokroić w grube plastry, wyłożyć na talerz i polać sosem serowym. Podawać z białym ryżem lub puree ziemniaczanym.
Porcja dla:
2 osób