Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
50 min.

Rolady z piersi kurczaka nadziewane szpinakiem, żółtym serem i szynką. Najpierw się je smaży, a następnie dusi w białym winie.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka (po ok. 130 g)
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki szpinaku rozdrobnionego, mrożonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 plasterki sera żółtego typu gouda

Przygotowanie:

1Piersi z kurczaka rozbić tłuczkiem i doprawić do smaku solą i pieprzem.

2Szpinak rozmrozić, połączyć z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i posmarować nim filety. Na wierzch położyć po plasterku sera oraz szynki i ciasno zwinąć.

3Spiąć wykałaczkami i usmażyć na złoty kolor na oleju z obu stron.

4Następnie podlać winem i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 8-10 minut.

5Gotowe roladki pokroić w grube plastry, wyłożyć na talerz i polać sosem serowym. Podawać z białym ryżem lub puree ziemniaczanym.

Porcja dla:

2 osób