Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
110 min.

Te smakowite przekąski z ciasta francuskiego są nadziewane czerwoną i żółtą papryką, serkiem śmietankowym i kiełbasą chorizo lub salami. To doskonała przekąska na każdą imprezę. Bardzo łatwo się je przygotowuje – wystarczy zamrozić gotowe roladki, a później kroić i piec, kiedy są potrzebne.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (500g)

Przygotowanie:

1Przygotować nadzienie: w patelni rozgrzać masło i przez kilka minut podsmażać paprykę na małym ogniu, aż będzie miękka. Nie może się przyrumienić.

2Wymieszać paprykę z kiełbasą, serkiem śmietankowym, jajkiem i parmezanem, doprawić czerwoną papryką w proszku.

3Ciasto francuskie rozwałkować na dwa duże kwadraty lub prostokąty i wyłożyć na nie nadzienie.

4Zwinąć ciasto z nadzieniem w rulony i włożyć do zamrażarki na około 1 godzinę, aby nadzienie stwardniało – wtedy będzie łatwiej je kroić.

5Rozgrzać piekarnik do 200 C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć wałki ciasta z zamrażalnika i pokroić w plastry grubości 1,5 cm. Ułożyć na przygotowanej blasze, pozostawiając między roladkami trochę miejsca, bo w czasie pieczenia będą rosnąć. Piec w nagrzanym piekarniku przez 20-30 minut, aż się przyrumienią.

Porcja dla:

12 osób