Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Niewiarygodnie proste i pyszne danie. W liście kapusty owija się nadzienie przygotowane z posiekanej wędzonki i świeżego tymianku, a następnie smaży się je na patelni.
Składniki:
- 1 szalotka, drobno posiekana
- 1 łyżka świeżych listków tymianku
- 4 liście kapusty
- 1 plaster wędzonki o grubości 1 cm
- 1 łyżka masła
- sznurek kuchenny
Przygotowanie:
1Z centrum każdego liścia kapusty wyciąć łyko. Włożyć liście do gorącej, osolonej wody i gotować przez 5 minut. Odcedzić i włożyć do miski wypełnionej kostkami lodu.
2Wędzonkę posiekać (np. w robocie kuchennym) i doprawić tymiankiem.
3Owijać farsz w liście kapusty i związywać sznurkiem kuchennym. Odstawić.
4Masło rozgrzać na patelni i podsmażać szalotkę na średnim ogniu, aż zmięknie.
5Włożyć do patelni roladki i smażyć na średnim ogniu przez 5 minut, aż będą w środku usmażone. Podawać.
Porcja dla:
4 osób