Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
30 min.

Niewiarygodnie proste i pyszne danie. W liście kapusty owija się nadzienie przygotowane z posiekanej wędzonki i świeżego tymianku, a następnie smaży się je na patelni.

Składniki:

  • 1 szalotka, drobno posiekana
  • 1 łyżka świeżych listków tymianku
  • 4 liście kapusty
  • 1 plaster wędzonki o grubości 1 cm
  • 1 łyżka masła
  • sznurek kuchenny

Przygotowanie:

1Z centrum każdego liścia kapusty wyciąć łyko. Włożyć liście do gorącej, osolonej wody i gotować przez 5 minut. Odcedzić i włożyć do miski wypełnionej kostkami lodu.

2Wędzonkę posiekać (np. w robocie kuchennym) i doprawić tymiankiem.

3Owijać farsz w liście kapusty i związywać sznurkiem kuchennym. Odstawić.

4Masło rozgrzać na patelni i podsmażać szalotkę na średnim ogniu, aż zmięknie.

5Włożyć do patelni roladki i smażyć na średnim ogniu przez 5 minut, aż będą w środku usmażone. Podawać.

Porcja dla:

4 osób