Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
25 min.

Pyszne i bardzo proste roladki z piersi kurczaka będą doskonałą propozycją na rodzinny obiad. Smażone w białym winie i maśle, stanowią bardzo szybki obiad, który jest jednocześnie dość wykwintny.

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka, lekko rozbite na równe płaty
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • 4 listki szałwii
  • 15 g masła
  • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
  • świeżo zmielony pieprz do smaku
  • szczypta soli

Przygotowanie:

1Płaty kurczaka umieścić na papierze pergaminowym. Na każdym położyć plaster szynki i listek szałwii. Zwinąć w rulonik i zabezpieczyć wykałaczką.

2Na patelni rozgrzać masło, dodać roladki i smażyć po 2 minuty z każdej strony. Zalać winem, doprawić solą i pieprzem. Smażyć przez kolejne 8-10 minut pod przykryciem.

Porcja dla:

4 osób