Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
25 min.
25 min.
Pyszne i bardzo proste roladki z piersi kurczaka będą doskonałą propozycją na rodzinny obiad. Smażone w białym winie i maśle, stanowią bardzo szybki obiad, który jest jednocześnie dość wykwintny.
Składniki:
- 4 filety z kurczaka, lekko rozbite na równe płaty
- 4 plastry szynki parmeńskiej
- 4 listki szałwii
- 15 g masła
- 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
- świeżo zmielony pieprz do smaku
- szczypta soli
Przygotowanie:
1Płaty kurczaka umieścić na papierze pergaminowym. Na każdym położyć plaster szynki i listek szałwii. Zwinąć w rulonik i zabezpieczyć wykałaczką.
2Na patelni rozgrzać masło, dodać roladki i smażyć po 2 minuty z każdej strony. Zalać winem, doprawić solą i pieprzem. Smażyć przez kolejne 8-10 minut pod przykryciem.
Porcja dla:
4 osób