30 min.
35 min.
65 min.
Roladki z kurczaka to zawsze fajny sposób na cieszący oko i podniebienie obiad – w zależności od nadzienia bardziej lub mniej wyszukany! Ja dodałam twaróg z mozzarellą i buraczki.
Składniki:
- 1 filet z kurczaka
- sól i pieprz do smaku
- 100 g mozzarelli, pokrojonej w kostkę
- 50 g białego sera
- 2 małe buraczki, posiekane
- 2 łyżki chrzanu
- 1 łyżka posiekanego koperku
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
2Filet z kurczaka rozkroić na płat tak, aby pozostał w całości i powstała tzw. książka. Przykryć folią spożywczą i lekko rozbić, oprószyć solą i pieprzem.
3Mozzarellę wymieszać z białym serem, buraczkami, chrzanem i koperkiem. Posolić do smaku. Farsz nałożyć na przygotowanego kurczaka i zwinąć w roladę. Można zabezpieczyć wykałaczkami.
4Roladę zawinąć w folię aluminiową. Piec przez 20 minut.
5W międzyczasie na patelni rozgrzać masło i podsmażyć kalarepę z ogórkiem. Dodać śmietanę, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
6Roladę po upieczeniu kroić w plastry. Podawać z sosem śmietanowym. Przed podaniem udekorować kiełkami i skropić sosem vinaigrette.
Porcja dla:
2 osób