Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
65 min.

Roladki z kurczaka to zawsze fajny sposób na cieszący oko i podniebienie obiad – w zależności od nadzienia bardziej lub mniej wyszukany! Ja dodałam twaróg z mozzarellą i buraczki.

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 g mozzarelli, pokrojonej w kostkę
  • 50 g białego sera
  • 2 małe buraczki, posiekane
  • 2 łyżki chrzanu
  • 1 łyżka posiekanego koperku

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.

2Filet z kurczaka rozkroić na płat tak, aby pozostał w całości i powstała tzw. książka. Przykryć folią spożywczą i lekko rozbić, oprószyć solą i pieprzem.

3Mozzarellę wymieszać z białym serem, buraczkami, chrzanem i koperkiem. Posolić do smaku. Farsz nałożyć na przygotowanego kurczaka i zwinąć w roladę. Można zabezpieczyć wykałaczkami.

4Roladę zawinąć w folię aluminiową. Piec przez 20 minut.

5W międzyczasie na patelni rozgrzać masło i podsmażyć kalarepę z ogórkiem. Dodać śmietanę, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

6Roladę po upieczeniu kroić w plastry. Podawać z sosem śmietanowym. Przed podaniem udekorować kiełkami i skropić sosem vinaigrette.

Porcja dla:

2 osób