30 min.
4800 min.
4830 min.
Nietypowa propozycja na Wielkanoc: roladki z filetu z kurczaka ze szpinakiem w szynce parmeńskiej podawane z chrzanem śmietankowym.
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
- 300 g śmietanki 30%
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- 2 garści liści szpinaku
Przygotowanie:
1Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plastry. W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwy ziemniaków, przesypując je solą i świeżo mielonym pieprzem.
2Całość zalej śmietanką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok. 1 godziny. Ziemniaki powinny wchłonąć śmietankę, stać się miękkie i kremowe w smaku.
3Piersi z kurczaka przekrój w poprzek tak, aby jeden bok pozostał nieprzekrojony. Rozłóż na płasko, rozbij delikatnie tłuczkiem, oprósz solą i pieprzem.
4Na każdej piersi rozłóż liście szpinaku, połóż kawałek zimnego masła, posyp posiekaną natką pietruszki i zawiń w roladkę. Postaraj się boki zwinąć do środka. Owiń w plastry szynki i zabezpiecz wykałaczkami.
5Po przygotowaniu wszystkich roladek, rozgrzej na patelni olej i dokładnie obsmaż roladki ze wszystkich stron. Przełóż do naczynia żaroodpornego lub, jeśli masz możliwość, wstaw razem z patelnią do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok. 20 minut.
6Po upieczeniu podaj z chrzanem śmietankowym Krakus i z ziemniakami w śmietanie.
Porcja dla:
4 osób