Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
4800 min.
Całkowity czas:
4830 min.

Nietypowa propozycja na Wielkanoc: roladki z filetu z kurczaka ze szpinakiem w szynce parmeńskiej podawane z chrzanem śmietankowym.

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 300 g śmietanki 30%
  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 2 garści liści szpinaku

Przygotowanie:

1Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plastry. W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwy ziemniaków, przesypując je solą i świeżo mielonym pieprzem.

2Całość zalej śmietanką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok. 1 godziny. Ziemniaki powinny wchłonąć śmietankę, stać się miękkie i kremowe w smaku.

3Piersi z kurczaka przekrój w poprzek tak, aby jeden bok pozostał nieprzekrojony. Rozłóż na płasko, rozbij delikatnie tłuczkiem, oprósz solą i pieprzem.

4Na każdej piersi rozłóż liście szpinaku, połóż kawałek zimnego masła, posyp posiekaną natką pietruszki i zawiń w roladkę. Postaraj się boki zwinąć do środka. Owiń w plastry szynki i zabezpiecz wykałaczkami.

5Po przygotowaniu wszystkich roladek, rozgrzej na patelni olej i dokładnie obsmaż roladki ze wszystkich stron. Przełóż do naczynia żaroodpornego lub, jeśli masz możliwość, wstaw razem z patelnią do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok. 20 minut.

6Po upieczeniu podaj z chrzanem śmietankowym Krakus i z ziemniakami w śmietanie.

Porcja dla:

4 osób