Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
50 min.
50 min.
Wspaniała przystawka na wyjątkowe okazje – łosoś zawinięty w roladkę z serowo-krabowym nadzieniem z ryżem i zapieczony.
Składniki:
- 1/2 szklanki ryżu
- 1 szklanka wody
- 400 g filetu z łososia
- 150 g mięsa z kraba, startego
- 150 g sera żółtego, startego
- 1 pęczek natki pietruszki, posiekany
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka majonezu
Przygotowanie:
1Ryż ugotować w osolonej wodzie.
2Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
3Łososia pokroić w paski szerokie na 3-4 cm.
4Ugotowany ryż wymieszać z krabem i serem. Dodać pietruszkę, wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i majonezem.
5Aby przygotować roladki przypominające gniazdka, należy użyć małej miseczki z płaskim spodem lub kokilek. Dno wyłożyć paskami łososia, na to nałożyć nadzienie na 3-4 cm wysokości miseczki, odwrócić i wyjąć z miseczki.
6Boki zawinąć paskami łososia, odkroić nadmiar.
7Roladki ułożyć na natłuszczonej blaszce. Piec przez 20 minut.
Porcja dla:
4 osób