Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
50 min.

Wspaniała przystawka na wyjątkowe okazje – łosoś zawinięty w roladkę z serowo-krabowym nadzieniem z ryżem i zapieczony.

Składniki:

  • 1/2 szklanki ryżu
  • 1 szklanka wody
  • 400 g filetu z łososia
  • 150 g mięsa z kraba, startego
  • 150 g sera żółtego, startego
  • 1 pęczek natki pietruszki, posiekany
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka majonezu

Przygotowanie:

1Ryż ugotować w osolonej wodzie.

2Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.

3Łososia pokroić w paski szerokie na 3-4 cm.

4Ugotowany ryż wymieszać z krabem i serem. Dodać pietruszkę, wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i majonezem.

5Aby przygotować roladki przypominające gniazdka, należy użyć małej miseczki z płaskim spodem lub kokilek. Dno wyłożyć paskami łososia, na to nałożyć nadzienie na 3-4 cm wysokości miseczki, odwrócić i wyjąć z miseczki.

6Boki zawinąć paskami łososia, odkroić nadmiar.

7Roladki ułożyć na natłuszczonej blaszce. Piec przez 20 minut.

Porcja dla:

4 osób