Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
35 min.
35 min.
Całkowity czas:
55 min.
55 min.
Proste i sycące danie na każdą okazję – biała ryba pieczona z pomidorami i grzybami w kremowym sosie.
Składniki:
- 200 g grzybów (pieczarek lub shitake)
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
- 2 pomidory
- 500 g białej ryby bez ości
- 1 szklanka śmietany
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
2Grzyby pokroić w paski, a cebulę w półplasterki. Jeśli używamy grzybów shitake to nóżki wyrzucić, a pokroić tylko kapelusze.
3Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę z pieczarkami. Doprawić solą.
4Pomidory pokroić w plasterki, a rybę w kostkę.
5Plasterki pomidora ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Rybę ułożyć na pomidorach i przykryć grzybami z cebulą.
6Śmietanę doprawić solą i pieprzem, polać rybę.
7Piec przez 30-35 minut.
Porcja dla:
5 osób