Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
55 min.

Proste i sycące danie na każdą okazję – biała ryba pieczona z pomidorami i grzybami w kremowym sosie.

Składniki:

  • 200 g grzybów (pieczarek lub shitake)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 pomidory
  • 500 g białej ryby bez ości
  • 1 szklanka śmietany

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.

2Grzyby pokroić w paski, a cebulę w półplasterki. Jeśli używamy grzybów shitake to nóżki wyrzucić, a pokroić tylko kapelusze.

3Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę z pieczarkami. Doprawić solą.

4Pomidory pokroić w plasterki, a rybę w kostkę.

5Plasterki pomidora ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Rybę ułożyć na pomidorach i przykryć grzybami z cebulą.

6Śmietanę doprawić solą i pieprzem, polać rybę.

7Piec przez 30-35 minut.

Porcja dla:

5 osób