Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
45 min.
45 min.
Pyszne, lekkie danie. Każda biała ryba będzie tu smakować, a szpinak może być zarówno świeży jak i mrożony.
Składniki:
- 1 cebula
- 500 g świeżego szpinaku (lub 250 g mrożonego)
- 500 g ryby bez ości (np. tilapii)
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki śmietany
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
- 100 g sera żółtego, startego
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni C.
2Cebulę posiekać. Szpinak przelać wrzącą wodą, a jeśli jest mrożony – wcześniej rozmrozić.
3Rybę opłukać, osuszyć i pokroić na kawałki.
4Na patelni stopić masło i podsmażyć cebulę. Dodać szpinak i śmietanę, zagotować, doprawić gałką, solą i pieprzem.
5Szpinak przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć kawałki ryby i posypać serem.
6Piec przez 15-20 minut.
Porcja dla:
4 osób