30 min.
20 min.
170 min.
Prosty i sprawdzony przepis na bożonarodzeniową przystawkę. Kolacja wigilijna nie może się przecież obyć bez ryby Najlepszy jest mintaj, ale każda inna biała ryba też się dobrze sprawdzi.
Składniki:
- 300 g filetów z mintaja lub innej białej ryby
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- 1 marchewka
- 1/2 puszki (200 g) groszku konserwowego
- 1 puszka (400 g) mieszanki meksykańskiej konserwowej
- 4 łyżeczki żelatyny
- natka pietruszki
Przygotowanie:
1Filety z ryby myjemy, osuszamy i gotujemy przez 10-15 minut na małym ogniu w bulionie drobiowym.
2Marchewkę obieramy i wrzucamy do ryby i bulionu drobiowego.
3Rybę wyjmujemy, osączamy i kroimy na mniejsze kawałki. Ugotowaną marchewkę też wyjmujemy i kroimy w plasterki.
4Warzywa z puszek osączamy na sicie.
5Na dno silikonowych foremek (p. do muffinek) kładziemy groszek, kawałki ryby, plastry marchewki.
6Na wierzch układamy mieszankę meksykańską – kukurydza, groszek, papryka.
7Bulion ponownie podgrzewamy i dodajemy żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia i studzimy.
8Zalewamy rybę z warzywami bulionem z żelatyną.
9Tak przygotowane foremki silikonowe wkładamy na 2 godziny do lodówki.
10Dekorujemy świeżą natką z pietruszki.
Porcja dla:
7 osób