Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
35 min.

Jeśli nie wiecie, co dzisiaj przygotować na obiad, to polecam Wam rybę w panierce przygotowanej na piwie. Jakiś czas temu mąż znalazł podobny przepis w internecie. Dlaczego podobny? Ponieważ uległ modyfikacji. Tak przygotowana ryba jest świetna.

Składniki:

  • 2 filety rybne
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa cytrynowa do ryby (Smaki Świata)

Przygotowanie:

1Rybę myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku, a następnie kroimy na dowolne kawałki. Poszczególne kawałki fileta z ryby posypujemy solą, pieprzem i przyprawą do ryb.

2Ciasto: Oddzielamy żółtko od białka. Do miski wkładamy żółtko, mleko, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, piwo, szczyptę soli i ocet jabłkowy. Dokładnie mieszamy mikserem. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy.

3Na patelni rozgrzewamy tłuszcz na ok. 2 palce w myśl zasady, że rybka lubi pływać.

4Kawałki ryby obtaczamy w panierce i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz.

Porcja dla:

2 osób