15 min.
20 min.
35 min.
Jeśli nie wiecie, co dzisiaj przygotować na obiad, to polecam Wam rybę w panierce przygotowanej na piwie. Jakiś czas temu mąż znalazł podobny przepis w internecie. Dlaczego podobny? Ponieważ uległ modyfikacji. Tak przygotowana ryba jest świetna.
Składniki:
- 2 filety rybne
- sól
- pieprz
- przyprawa cytrynowa do ryby (Smaki Świata)
Przygotowanie:
1Rybę myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku, a następnie kroimy na dowolne kawałki. Poszczególne kawałki fileta z ryby posypujemy solą, pieprzem i przyprawą do ryb.
2Ciasto: Oddzielamy żółtko od białka. Do miski wkładamy żółtko, mleko, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, piwo, szczyptę soli i ocet jabłkowy. Dokładnie mieszamy mikserem. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy.
3Na patelni rozgrzewamy tłuszcz na ok. 2 palce w myśl zasady, że rybka lubi pływać.
4Kawałki ryby obtaczamy w panierce i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz.
Porcja dla:
2 osób