10 min.
25 min.
35 min.
Nie wiesz jak ugotować ryż do sushi? To proste. Trzeba tylko użyć specjalnej techniki. Ja dodaję też wodorost kelp albo nori, który dodaje ciekawego smaku.
Składniki:
- 4 łyżki octu ryżowego
- 4 łyżki cukru
- 1 i 1/4 łyżeczki soli
- 450 g japońskiego ryżu do sushi
- 1 kawałek suszonego wodorostu kelp
- 700 ml wody
Przygotowanie:
1Wymieszać ocet ryżowy z cukrem i solą.
2Ryż włożyć do dużego garnka, nalać zimnej wody i dobrze przemieszać. Wylać mętną wodę, powtórzyć czynność 3-4 razy aż woda będzie czysta. W ten sposób usuwamy nadmiar skrobi. Dobrze odcedzić ryż, włożyć do garnka, dodać kelp i 700 ml wody.
3Doprowadzić do wrzenia, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut.
4Po tym czasie odstawić na 5 minut i dopiero wtedy odkryć.
5Wyłożyć ryż na dużą tacę lub blachę, kelp wyrzucić. Polać ryż mieszaniną z octem i dobrze wymieszać szpatułką. Rozłożyć równomiernie na blaszce aby ostygł do temperatury pokojowej, a następnie zużyć do sushi.
Porcja dla:
4 osób