Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
35 min.

Nie wiesz jak ugotować ryż do sushi? To proste. Trzeba tylko użyć specjalnej techniki. Ja dodaję też wodorost kelp albo nori, który dodaje ciekawego smaku.

Składniki:

  • 4 łyżki octu ryżowego
  • 4 łyżki cukru
  • 1 i 1/4 łyżeczki soli
  • 450 g japońskiego ryżu do sushi
  • 1 kawałek suszonego wodorostu kelp
  • 700 ml wody

Przygotowanie:

1Wymieszać ocet ryżowy z cukrem i solą.

2Ryż włożyć do dużego garnka, nalać zimnej wody i dobrze przemieszać. Wylać mętną wodę, powtórzyć czynność 3-4 razy aż woda będzie czysta. W ten sposób usuwamy nadmiar skrobi. Dobrze odcedzić ryż, włożyć do garnka, dodać kelp i 700 ml wody.

3Doprowadzić do wrzenia, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut.

4Po tym czasie odstawić na 5 minut i dopiero wtedy odkryć.

5Wyłożyć ryż na dużą tacę lub blachę, kelp wyrzucić. Polać ryż mieszaniną z octem i dobrze wymieszać szpatułką. Rozłożyć równomiernie na blaszce aby ostygł do temperatury pokojowej, a następnie zużyć do sushi.

Porcja dla:

4 osób