Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
45 min.
45 min.
Prosty, zdrowy i aromatyczny dodatek do dań – mieszanka ryżu białego i dzikiego, zielonej fasolki szparagowej i mięty.
Składniki:
- 2/3 szklanki ryżu długoziarnistego
- 1/3 szklanki dzikiego ryżu
- 200 g świeżej zielonej fasolki szparagowej
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 3 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- 1 pęczek mięty
Przygotowanie:
1Ryż ugotować do miękkości. Odstawić.
2Fasolkę pokroić wzdłuż na cienkie paski. Paprykę pokroić w kostkę.
3Cebulę posiekać i smażyć na maśle przez 5 minut, dodać fasolkę i paprykę. Smażyć przez 5 minut.
4Dodać ryż, doprawić solą i pieprzem, wymieszać i smażyć jeszcze przez 2 minuty.
5Posiekać miętę i dodać do ryżu. Wymieszać i podawać.
Porcja dla:
4 osób