Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
45 min.

Prosty, zdrowy i aromatyczny dodatek do dań – mieszanka ryżu białego i dzikiego, zielonej fasolki szparagowej i mięty.

Składniki:

  • 2/3 szklanki ryżu długoziarnistego
  • 1/3 szklanki dzikiego ryżu
  • 200 g świeżej zielonej fasolki szparagowej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 pęczek mięty

Przygotowanie:

1Ryż ugotować do miękkości. Odstawić.

2Fasolkę pokroić wzdłuż na cienkie paski. Paprykę pokroić w kostkę.

3Cebulę posiekać i smażyć na maśle przez 5 minut, dodać fasolkę i paprykę. Smażyć przez 5 minut.

4Dodać ryż, doprawić solą i pieprzem, wymieszać i smażyć jeszcze przez 2 minuty.

5Posiekać miętę i dodać do ryżu. Wymieszać i podawać.

Porcja dla:

4 osób