Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
55 min.
55 min.
Prosta i smaczna potrawa z makaronem i mieloną wołowiną, zapiekana w pomidorowym sosie z dodatkiem kwaśnej śmietany i serka wiejskiego. Danie w pełni satysfakcjonujące!
Składniki:
- 250 g makaronu wstążki
- 500 g chudej mielonej wołowiny
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka soli
- 1/8 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1/4 łyżeczki soli czosnkowej
Przygotowanie:
1Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić.
2Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C.
3Mięso zrumienić na maśle, dodać sól, pieprz, sól czosnkową i sos pomidorowy. Gotować na małym ogniu przez 5 minut.
4Serek wiejski rozmieszać na krem, dodać śmietanę, cebulkę i sos mięsny, i wymieszać całość z makaronem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i posypać startym serem.
5Piec bez przykrycia przez 20-25 minut.
Porcja dla:
6 osób