Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
55 min.

Prosta i smaczna potrawa z makaronem i mieloną wołowiną, zapiekana w pomidorowym sosie z dodatkiem kwaśnej śmietany i serka wiejskiego. Danie w pełni satysfakcjonujące!

Składniki:

  • 250 g makaronu wstążki
  • 500 g chudej mielonej wołowiny
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/8 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki soli czosnkowej

Przygotowanie:

1Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić.

2Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C.

3Mięso zrumienić na maśle, dodać sól, pieprz, sól czosnkową i sos pomidorowy. Gotować na małym ogniu przez 5 minut.

4Serek wiejski rozmieszać na krem, dodać śmietanę, cebulkę i sos mięsny, i wymieszać całość z makaronem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i posypać startym serem.

5Piec bez przykrycia przez 20-25 minut.

Porcja dla:

6 osób