Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Smaczne i sycące danie dla całej rodziny – każdy znajdzie coś dla siebie – ryż, kurczak, fasolka szparagowa i pieczarki – smacznego!

Składniki:

  • 500 g filetu z kurczaka ze skórą
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 250 g zielonej fasolki szparagowej, pokrojonej na kawałki
  • 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 2 ząbki czosnku, wycisnięte przez praskę
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 szklanki ugotowanego ryżu

Przygotowanie:

1Kurczaka pokroić na małe kawałki. Kurczak ze skórą nie potrzebuje dodatkowego tłuszczu do smażenia – wystarczy ułożyć kawałki skórą do dołu na rozgrzanej patelni i smażyć przez 5 minut na dużym ogniu.

2Dodać łyżkę oliwy, fasolkę i pieczarki. Smażyć przez 5 minut. Dodać czosnek, ugotowany ryż, doprawić solą i pieprzem. Smażyć przez kolejne 5 minut. Podawać.

Porcja dla:

4 osób