Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
45 min.
45 min.
Przepis do multicookera, który stworzyłam z przepisu na risotto z owocami morza. Bardzo prosty i bardzo smaczny.
Składniki:
- 2 miarki ryżu długoziarnistego
- 500 g krewetek
- 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki śmietany (opcjonalnie)
- natka pietruszki
Przygotowanie:
1Do multicookera wsypać ryż i dodać 2 szklanki wody.
2Zamknąć pokrywę i włączyć tryb gotowania ryżu.
3Krewetki podsmażyć na maśle z posiekanym czosnkiem i pietruszką przez kilka minut – nie za długo aby nie były twarde.
4Gdy ryż się ugotuje, dodać krewetki z czosnkiem i śmietanę (opcjonalnie), dodać sól i pieprz do smaku, dobrze wymieszać.
5Zamknąć pokrywę multicookera i włączyć tryb podgrzewania na 7-10 minut.
Porcja dla:
6 osób