Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
45 min.

Przepis do multicookera, który stworzyłam z przepisu na risotto z owocami morza. Bardzo prosty i bardzo smaczny.

Składniki:

  • 2 miarki ryżu długoziarnistego
  • 500 g krewetek
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany (opcjonalnie)
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

1Do multicookera wsypać ryż i dodać 2 szklanki wody.

2Zamknąć pokrywę i włączyć tryb gotowania ryżu.

3Krewetki podsmażyć na maśle z posiekanym czosnkiem i pietruszką przez kilka minut – nie za długo aby nie były twarde.

4Gdy ryż się ugotuje, dodać krewetki z czosnkiem i śmietanę (opcjonalnie), dodać sól i pieprz do smaku, dobrze wymieszać.

5Zamknąć pokrywę multicookera i włączyć tryb podgrzewania na 7-10 minut.

Porcja dla:

6 osób