Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Ryż z duszonymi warzywami to niezwykle proste danie, a wielce pożywne. Najczęściej gości na moim stole zimową porą.

Składniki:

  • 4 marchewki starte na tarce na grubych oczkach
  • 1 duży seler starty na tarce na grubych oczkach
  • 2 pietruszki w korzeniu starte na tarce na grubych oczkach
  • 150 ml wody
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:

1Do głębokiej patelni dać marchew, selera i pietruszkę, podlać wodą i dusić pod przykryciem często mieszając.

2Po ok. 10 minutach dodać masło, natkę, Vegetę, sól i pieprz do smaku. Dusić do miękkości warzyw czyli jeszcze ok. 10 minut.

3Ryż wymieszać z warzywami. Można lekko podsmażyć danie na patelni tuż przed podaniem.

Porcja dla:

6 osób