Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
35 min.
35 min.
Całkowity czas:
45 min.
45 min.
Smaczne i szybkie danie nie tylko dla vegetarian. Smażony ryż z dodatkiem, tofu, pieczarek i papryki w sosie sojowym.
Składniki:
- 1 szklanka ryżu (najlepiej brązowego)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula, posiekana
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 1 papryka, pokrojona w paski
Przygotowanie:
1Ryż zalać 2 szklankami wody, przykryć i zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez około 35 minut.
2Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę z czosnkiem; dodać odrobinę soli.
3Na patelnię dodać paprykę i pieczarki, i smażyć na dużym ogniu przez kilka minut, aby zmiękły.
4Ze szparagów odłamać zdrewniałe końcówki, łodygi pokroić na 3 części (jeśli trzeba – obrać). Dodać na patelnię, wymieszać z resztą warzyw.
5Tofu pokroić w kostkę i obtoczyć w mące. Dodać do warzyw i podsmażyć.
6Warzywa wymieszać z ryżem, doprawić sosem sojowym. Oprószyć solą i pieprzem.
Porcja dla:
4 osób