Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
45 min.

Smaczne i szybkie danie nie tylko dla vegetarian. Smażony ryż z dodatkiem, tofu, pieczarek i papryki w sosie sojowym.

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu (najlepiej brązowego)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1 papryka, pokrojona w paski

Przygotowanie:

1Ryż zalać 2 szklankami wody, przykryć i zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez około 35 minut.

2Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę z czosnkiem; dodać odrobinę soli.

3Na patelnię dodać paprykę i pieczarki, i smażyć na dużym ogniu przez kilka minut, aby zmiękły.

4Ze szparagów odłamać zdrewniałe końcówki, łodygi pokroić na 3 części (jeśli trzeba – obrać). Dodać na patelnię, wymieszać z resztą warzyw.

5Tofu pokroić w kostkę i obtoczyć w mące. Dodać do warzyw i podsmażyć.

6Warzywa wymieszać z ryżem, doprawić sosem sojowym. Oprószyć solą i pieprzem.

Porcja dla:

4 osób