Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
70 min.
Całkowity czas:
100 min.

Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca swoje ulubione przepisy wielkanocne.

Składniki:

  • 50 g tłustej szynki
  • 3 cebule
  • 70 g masła
  • oliwa
  • 500 g miąższu pomidorów
  • sól, pieprz
  • 400 g ryżu
  • bulion warzywny
  • 2 jajka
  • 100 g sera (grana padano)

Przygotowanie:

1Na patelni podsmażamy na 30 g masła i łyżce oliwy tłuste kawałki szynki z pokrojoną na drobno cebulą. Kiedy tylko cebula trochę się zrumieni, dodajemy pokrojony na drobno miąższ pomidorów i doprawiamy solą i pieprzem, po czym kontynuujemy gotowanie na małym ogniu aż sos zgęstnieje.

2W międzyczasie podsmażamy w garnku trochę cebuli na 30 g masła, dodajemy ryż i delikatnie go podsmażamy. Wlewamy powoli bulion.

3Ubijamy jajka ze startym serem i dodajemy je do ryżu, po czym schładzamy mieszankę na dużym talerzu.

4W miseczce mieszamy mięso wołowe oraz namoczony w mleku i odciśnięty miąższ chleba, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

5Całość mieszamy i formujemy z niej małe kuleczki, które obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.

6Podsmażamy groszek i odrobinę cebuli na odrobinie oliwy.

7Na dużej patelni łączymy sos pomidorowy z groszkiem, mięsem i pulpetami. Dobrze mieszamy i gotujemy przez kilka minut.

8Smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą formę o wysokich brzegach (o objętości mniej więcej 2 L), po czym wykładamy na nią ryż, przyciskając go do brzegów.

9Na środek wylewamy nasz sos i przykrywamy go pokrojoną na plasterki mozzarellą, na którą wykładamy więcej ryżu.

10Wkładamy formę do rozgrzanego do 190°C piekarnika i pieczemy do momentu zrumienienia się wierzchu (ok. 40 minut).

Porcja dla:

4 osób