30 min.
70 min.
100 min.
Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca swoje ulubione przepisy wielkanocne.
Składniki:
- 50 g tłustej szynki
- 3 cebule
- 70 g masła
- oliwa
- 500 g miąższu pomidorów
- sól, pieprz
- 400 g ryżu
- bulion warzywny
- 2 jajka
- 100 g sera (grana padano)
Przygotowanie:
1Na patelni podsmażamy na 30 g masła i łyżce oliwy tłuste kawałki szynki z pokrojoną na drobno cebulą. Kiedy tylko cebula trochę się zrumieni, dodajemy pokrojony na drobno miąższ pomidorów i doprawiamy solą i pieprzem, po czym kontynuujemy gotowanie na małym ogniu aż sos zgęstnieje.
2W międzyczasie podsmażamy w garnku trochę cebuli na 30 g masła, dodajemy ryż i delikatnie go podsmażamy. Wlewamy powoli bulion.
3Ubijamy jajka ze startym serem i dodajemy je do ryżu, po czym schładzamy mieszankę na dużym talerzu.
4W miseczce mieszamy mięso wołowe oraz namoczony w mleku i odciśnięty miąższ chleba, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
5Całość mieszamy i formujemy z niej małe kuleczki, które obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
6Podsmażamy groszek i odrobinę cebuli na odrobinie oliwy.
7Na dużej patelni łączymy sos pomidorowy z groszkiem, mięsem i pulpetami. Dobrze mieszamy i gotujemy przez kilka minut.
8Smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą formę o wysokich brzegach (o objętości mniej więcej 2 L), po czym wykładamy na nią ryż, przyciskając go do brzegów.
9Na środek wylewamy nasz sos i przykrywamy go pokrojoną na plasterki mozzarellą, na którą wykładamy więcej ryżu.
10Wkładamy formę do rozgrzanego do 190°C piekarnika i pieczemy do momentu zrumienienia się wierzchu (ok. 40 minut).
Porcja dla:
4 osób