10 min.
100 min.
230 min.
Pyszny sposób na pieczony schab. Wspaniale aromatyczne i soczyste mięso nadziewane suszonymi pomidorami i oliwkami.
Składniki:
- 1 kg schabu bez kości
- 4 ząbki czosnku, wyciśnięte
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku
- 1 słoiczek (180 g) suszonych pomidorów w oleju, pokrojonych na paski
Przygotowanie:
1Mięso rozciąć wzdłuż dłuższego boku, nie przecinając do końca, tak aby uzyskać prostokątny płat. Dobrze natrzeć rozgniecionym czosnkiem, oprószyć ziołami, solą i pieprzem. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny.
2Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C.
3Pomidory i oliwki rozłożyć równomiernie na płacie mięsa, ciasno zwinąć w roladę i obwiązać nicią kuchenną.
4W brytfannie roztopić masło i na dużym ogniu obsmażyć roladę ze wszystkich stron. Dolać kilka łyżek wody, przykryć i wstawić do piekarnika.
5Piec przez 10 minut w temperaturze 200 stopni C, a następnie zmniejszyć do 180 stopni C i piec przez 1,5 godziny, od czasu do czasu polewając wyciekającymi sokami. Na 10 minut przed końcem pieczenia mięso posmarować miodem i oprószyć pieprzem.
6Po upieczeniu odstawić roladę na 10-15 minut, a następie kroić i podawać z tłuczonymi ziemniakami i zieloną sałatą. (Nie zapomnieć o odwinięciu nici kuchennej).
Porcja dla:
6 osób