Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
100 min.
Całkowity czas:
230 min.

Pyszny sposób na pieczony schab. Wspaniale aromatyczne i soczyste mięso nadziewane suszonymi pomidorami i oliwkami.

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 4 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 słoiczek (180 g) suszonych pomidorów w oleju, pokrojonych na paski

Przygotowanie:

1Mięso rozciąć wzdłuż dłuższego boku, nie przecinając do końca, tak aby uzyskać prostokątny płat. Dobrze natrzeć rozgniecionym czosnkiem, oprószyć ziołami, solą i pieprzem. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny.

2Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C.

3Pomidory i oliwki rozłożyć równomiernie na płacie mięsa, ciasno zwinąć w roladę i obwiązać nicią kuchenną.

4W brytfannie roztopić masło i na dużym ogniu obsmażyć roladę ze wszystkich stron. Dolać kilka łyżek wody, przykryć i wstawić do piekarnika.

5Piec przez 10 minut w temperaturze 200 stopni C, a następnie zmniejszyć do 180 stopni C i piec przez 1,5 godziny, od czasu do czasu polewając wyciekającymi sokami. Na 10 minut przed końcem pieczenia mięso posmarować miodem i oprószyć pieprzem.

6Po upieczeniu odstawić roladę na 10-15 minut, a następie kroić i podawać z tłuczonymi ziemniakami i zieloną sałatą. (Nie zapomnieć o odwinięciu nici kuchennej).

Porcja dla:

6 osób