Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
100 min.
Całkowity czas:
135 min.

Wspaniałe danie na świąteczny stół! Soczyste i aromatyczne mięso z suszonymi morelami, posypane płatkami migdałowymi.

Składniki:

  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 150 g suszonych moreli
  • 100 g masła
  • 2 ząbki wyciśniętego przez praskę czosnku
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu

Przygotowanie:

1Masło utrzeć z rozmarynem i czosnkiem. Schłodzić.

2Schab opłukać i włożyć na 2 minuty do posolonego wrzątku. Wyjąć i dużym nożem naciąć w mięsie kieszeń. Napełniać ją na przemian suszonymi morelami i wiórkami masła czosnkowego. Kieszeń spiąć wykałaczkami. Mięso oprószyć solą, połową kminku i papryki.

3Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Mięso włożyć do brytfanki i piec przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec przez 90 minut. Co pół godziny podlewać schab 1/2 szklanki gorącej wody.

4Konfiturę podgrzać i wymieszać z resztą kminku i papryki. Na 10 minut przed końcem pieczenia wyjąć mięso i nasmarować schab przygotowaną konfiturą. Posypać migdałami i dopiec przez 10 minut.

5Gotowy schab zostawić na 10-15 minut w brytfance. Dzięki temu mięso pozostanie soczyste, podczas krojenia soki nie będą wyciekały!

Porcja dla:

6 osób