20 min.
100 min.
135 min.
Wspaniałe danie na świąteczny stół! Soczyste i aromatyczne mięso z suszonymi morelami, posypane płatkami migdałowymi.
Składniki:
- 1,5 kg schabu bez kości
- 150 g suszonych moreli
- 100 g masła
- 2 ząbki wyciśniętego przez praskę czosnku
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
Przygotowanie:
1Masło utrzeć z rozmarynem i czosnkiem. Schłodzić.
2Schab opłukać i włożyć na 2 minuty do posolonego wrzątku. Wyjąć i dużym nożem naciąć w mięsie kieszeń. Napełniać ją na przemian suszonymi morelami i wiórkami masła czosnkowego. Kieszeń spiąć wykałaczkami. Mięso oprószyć solą, połową kminku i papryki.
3Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Mięso włożyć do brytfanki i piec przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec przez 90 minut. Co pół godziny podlewać schab 1/2 szklanki gorącej wody.
4Konfiturę podgrzać i wymieszać z resztą kminku i papryki. Na 10 minut przed końcem pieczenia wyjąć mięso i nasmarować schab przygotowaną konfiturą. Posypać migdałami i dopiec przez 10 minut.
5Gotowy schab zostawić na 10-15 minut w brytfance. Dzięki temu mięso pozostanie soczyste, podczas krojenia soki nie będą wyciekały!
Porcja dla:
6 osób