Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
120 min.
Całkowity czas:
135 min.

Aromatyczna pieczeń wieprzowa, przekładana cebulą, pomidorami i serem. Dla lepszego efektu na ostatnie 30 minut pieczenia należy mięso rozwinąć z folii, aby się przyrumieniło.

Składniki:

  • 1,5 kg schabu bez kości
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty przez praskę
  • 3 łyżki musztardy
  • 2 cebule, pokrojone w plasterki
  • 3 pomidory, pokrojone w plasterki
  • 150 g sera żółtego, startego

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.

2Schab pokroić na 1 cm plastry, ale nie do końca, zostawiając 2 cm od dołu tak, aby mięso przypominało otwartą książkę.

3Czosnek rozetrzeć z 1/2 łyżeczki soli, dodać pieprz i musztardę, wymieszać.

4Pomiędzy każdy plaster mięsa włożyć plastry cebuli i pomidorów, i dodać starty ser. Wierzch mięsa posmarować musztardą z czosnkiem.

5Tak przygotowany schab ścisnąć mocno aby plastry z nadzieniem się skleiły. Zawinąć w folię. Piec przez 2 godziny. Na ostatnie 30 minut można rozwinąć z folii, ładnie się wówczas zarumieni.

Porcja dla:

10 osób