Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
120 min.
120 min.
Całkowity czas:
135 min.
135 min.
Aromatyczna pieczeń wieprzowa, przekładana cebulą, pomidorami i serem. Dla lepszego efektu na ostatnie 30 minut pieczenia należy mięso rozwinąć z folii, aby się przyrumieniło.
Składniki:
- 1,5 kg schabu bez kości
- sól i pieprz do smaku
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty przez praskę
- 3 łyżki musztardy
- 2 cebule, pokrojone w plasterki
- 3 pomidory, pokrojone w plasterki
- 150 g sera żółtego, startego
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
2Schab pokroić na 1 cm plastry, ale nie do końca, zostawiając 2 cm od dołu tak, aby mięso przypominało otwartą książkę.
3Czosnek rozetrzeć z 1/2 łyżeczki soli, dodać pieprz i musztardę, wymieszać.
4Pomiędzy każdy plaster mięsa włożyć plastry cebuli i pomidorów, i dodać starty ser. Wierzch mięsa posmarować musztardą z czosnkiem.
5Tak przygotowany schab ścisnąć mocno aby plastry z nadzieniem się skleiły. Zawinąć w folię. Piec przez 2 godziny. Na ostatnie 30 minut można rozwinąć z folii, ładnie się wówczas zarumieni.
Porcja dla:
10 osób