Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
120 min.
120 min.
Całkowity czas:
140 min.
140 min.
Prosty przepis na pieczony schab. Naciera się go czosnkiem i rozmarynem (można użyć świeżego lub suszonego) i podaje z sosem na białym winie.
Składniki:
- 3 ząbki czosnku, zgniecione
- 1 łyżka suszonego rozmarynu
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 kg schabu bez kości
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 100 ml białego wina
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 180°C (gaz: 4).
2Rozgnieść czosnek z rozmarynem, solą i pieprzem, aby powstała pasta (można to zrobić w moździerzu).
3Ponakłuwać mięso w kilku miejscach ostrym nożem i do powstałym otworów poupychać trochę pasty. Resztę pasty wetrzeć w mięso razem z oliwą z oliwek.
4Piec przez 2 godziny w rozgrzanym piekarniku, od czasu do czasu odwracając mięso i polewając sokami z brytfanki. Po upływie tego czasu wyjąć mięso i ułożyć na dużym talerzu.
5W rondelku podgrzać wino i wlać do brytfanny, zeskrobując przypalone resztki z dna. Podawać ten sos wraz z pieczenią.
Porcja dla:
8 osób