Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
120 min.
Całkowity czas:
140 min.

Prosty przepis na pieczony schab. Naciera się go czosnkiem i rozmarynem (można użyć świeżego lub suszonego) i podaje z sosem na białym winie.

Składniki:

  • 3 ząbki czosnku, zgniecione
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 kg schabu bez kości
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 ml białego wina

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180°C (gaz: 4).

2Rozgnieść czosnek z rozmarynem, solą i pieprzem, aby powstała pasta (można to zrobić w moździerzu).

3Ponakłuwać mięso w kilku miejscach ostrym nożem i do powstałym otworów poupychać trochę pasty. Resztę pasty wetrzeć w mięso razem z oliwą z oliwek.

4Piec przez 2 godziny w rozgrzanym piekarniku, od czasu do czasu odwracając mięso i polewając sokami z brytfanki. Po upływie tego czasu wyjąć mięso i ułożyć na dużym talerzu.

5W rondelku podgrzać wino i wlać do brytfanny, zeskrobując przypalone resztki z dna. Podawać ten sos wraz z pieczenią.

Porcja dla:

8 osób