Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
90 min.
90 min.
Całkowity czas:
830 min.
830 min.
Schab bardzo dobrze komponuje się z suszonymi owocami. Podczas pieczenia mięso przejmuje delikatną słodycz śliwek.
Składniki:
- 1 kg schabu bez kości
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz do smaku
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
- 2-3 łyżki oliwy
- 150 g śliwki suszonej (kalifornijskiej)
Przygotowanie:
1Schab umyć, naciąć do środka (uważając żeby nie przeciąć mięsa na pół) i natrzeć przyprawami, czosnkiem i oliwą. Tak przygotowany schab wstawić do lodówki i marynować przez około 12 godzin.
2Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
3W nacięcie w środek schabu włożyć śliwki, mięso zawiązać nicią kuchenną.
4Schab włożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać pod przykryciem przez 1,5 godziny.
5Około 15-20 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę, aby skórka się zarumieniła.
Porcja dla:
6 osób