Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
830 min.

Schab bardzo dobrze komponuje się z suszonymi owocami. Podczas pieczenia mięso przejmuje delikatną słodycz śliwek.

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 150 g śliwki suszonej (kalifornijskiej)

Przygotowanie:

1Schab umyć, naciąć do środka (uważając żeby nie przeciąć mięsa na pół) i natrzeć przyprawami, czosnkiem i oliwą. Tak przygotowany schab wstawić do lodówki i marynować przez około 12 godzin.

2Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.

3W nacięcie w środek schabu włożyć śliwki, mięso zawiązać nicią kuchenną.

4Schab włożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać pod przykryciem przez 1,5 godziny.

5Około 15-20 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę, aby skórka się zarumieniła.

Porcja dla:

6 osób