Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
25 min.

Alternatywa dla kotletów 😉 Smażone selery z salami i mozzarellą dobrze komponują się i smakują z kuskusem lub kaszą jaglaną.

Składniki:

  • 3 średnie selery
  • 10 plasterków salami
  • 1 ser mozzarella
  • 3 łyżki mąki
  • 8 łyżek bułki tartej

Przygotowanie:

1Selery dobrze umyć i gotować w lekko osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Tak lekko podgotowane selery ostudzić, obrać i pokroić w plastry. Posypać pieprzem.

2Mozzarellę pokroić w plastry. Posypać każdy z nich solą i ziołami prowansalskimi.

3Układać w kolejności: plaster selera, salami, mozzarellę, salami, seler.

4Taką przekładankę obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Porcja dla:

5 osób