Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
25 min.
25 min.
Alternatywa dla kotletów 😉 Smażone selery z salami i mozzarellą dobrze komponują się i smakują z kuskusem lub kaszą jaglaną.
Składniki:
- 3 średnie selery
- 10 plasterków salami
- 1 ser mozzarella
- 3 łyżki mąki
- 8 łyżek bułki tartej
Przygotowanie:
1Selery dobrze umyć i gotować w lekko osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Tak lekko podgotowane selery ostudzić, obrać i pokroić w plastry. Posypać pieprzem.
2Mozzarellę pokroić w plastry. Posypać każdy z nich solą i ziołami prowansalskimi.
3Układać w kolejności: plaster selera, salami, mozzarellę, salami, seler.
4Taką przekładankę obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Porcja dla:
5 osób