Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
45 min.

Oto przepis na chińskie skrzydełka z kurczaka prosto z Singapuru. Aromat oleju sezamowego sprawa, że nie można się im oprzeć. Jeśli jest taka możliwość należy je smażyć w glinianym garnku. Można też do nich dodać ziemniaki pokrojone w plastry, aby powstał pełen posiłek. Podawać z wyżem lub chlebem.

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 300 ml (1 i 1/4 szklanki) wody
  • 150 ml (10 łyżek) ciemnego sosu sojowego
  • 75 ml (5 łyżek) jasnego sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku, zgnieciony
  • 1 zielona cebulka, drobno posiekana
  • 60 ml (1/4 szklanki) oleju sezamowego
  • kilka kropel oleju sezamowego

Przygotowanie:

1Skrzydełka kurczaka pokroić na 3 części. W dużej patelni wymieszać skrzydełka z wodą, ciemnym i jasnym sosem sojowym, czosnkiem i zieloną cebulką. Gotować przez 15 minut na średnim ogniu.

2Dodać 1/4 szklanki oleju sezamowego i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut. Doprowadzić do wrzenia i dodać jeszcze kilka kropel oleju sezamowego. Zdjąć z ognia, przestudzić i podawać.

Porcja dla:

8 osób