Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
45 min.
45 min.
Oto przepis na chińskie skrzydełka z kurczaka prosto z Singapuru. Aromat oleju sezamowego sprawa, że nie można się im oprzeć. Jeśli jest taka możliwość należy je smażyć w glinianym garnku. Można też do nich dodać ziemniaki pokrojone w plastry, aby powstał pełen posiłek. Podawać z wyżem lub chlebem.
Składniki:
- 1 kg skrzydełek z kurczaka
- 300 ml (1 i 1/4 szklanki) wody
- 150 ml (10 łyżek) ciemnego sosu sojowego
- 75 ml (5 łyżek) jasnego sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku, zgnieciony
- 1 zielona cebulka, drobno posiekana
- 60 ml (1/4 szklanki) oleju sezamowego
- kilka kropel oleju sezamowego
Przygotowanie:
1Skrzydełka kurczaka pokroić na 3 części. W dużej patelni wymieszać skrzydełka z wodą, ciemnym i jasnym sosem sojowym, czosnkiem i zieloną cebulką. Gotować przez 15 minut na średnim ogniu.
2Dodać 1/4 szklanki oleju sezamowego i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut. Doprowadzić do wrzenia i dodać jeszcze kilka kropel oleju sezamowego. Zdjąć z ognia, przestudzić i podawać.
Porcja dla:
8 osób