20 min.
45 min.
65 min.
Lekko słodkie, pikantne skrzydełka z kurczaka. Można dodać papryczki chili, ale w połączeniu z imbirem nadają tym skrzydełkom fantastycznego smaku.
Składniki:
- 1400 g skrzydełek z kurczaka
- 2 jajka, roztrzepane
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka margaryny
- 1/2 szklanki octu jabłkowego
- 3 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie:
1Skrzydełka osuszyć ręcznikami papierowymi.
2Jajka roztrzepać w misce. Do osobnej miski wsypać mąkę. Zanurzać skrzydełka w jajku, a następnie w mące, strząsając nadmiar panierki.
3Na patelni stopić margarynę na średnim ogniu. Dodać skrzydełka i smażyć, aż się ładnie przyrumienią z każdej strony (ok. 10 minut).
4W tym czasie w rondelku zagotować na małym ogniu wymieszane: ocet, sos sojowy, wodę, cukier, sól, papryczki i imbir. Gotować aż zgęstnieje, ok. 5-7 minut.
5Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
6Wymieszać zrumienione skrzydełka z zagotowaną marynatą i przełożyć je do dużego naczynia żaroodpornego. Pozostałą marynatę odłożyć na później.
7Piec przez ok. 30 minut, odwracając na drugą stronę i polewając odłożoną marynatą po 15 minutach pieczenia.
8Przed podaniem posypać skrzydełka sezamem.
Porcja dla:
8 osób