Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
65 min.

Lekko słodkie, pikantne skrzydełka z kurczaka. Można dodać papryczki chili, ale w połączeniu z imbirem nadają tym skrzydełkom fantastycznego smaku.

Składniki:

  • 1400 g skrzydełek z kurczaka
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka margaryny
  • 1/2 szklanki octu jabłkowego
  • 3 łyżki sosu sojowego

Przygotowanie:

1Skrzydełka osuszyć ręcznikami papierowymi.

2Jajka roztrzepać w misce. Do osobnej miski wsypać mąkę. Zanurzać skrzydełka w jajku, a następnie w mące, strząsając nadmiar panierki.

3Na patelni stopić margarynę na średnim ogniu. Dodać skrzydełka i smażyć, aż się ładnie przyrumienią z każdej strony (ok. 10 minut).

4W tym czasie w rondelku zagotować na małym ogniu wymieszane: ocet, sos sojowy, wodę, cukier, sól, papryczki i imbir. Gotować aż zgęstnieje, ok. 5-7 minut.

5Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.

6Wymieszać zrumienione skrzydełka z zagotowaną marynatą i przełożyć je do dużego naczynia żaroodpornego. Pozostałą marynatę odłożyć na później.

7Piec przez ok. 30 minut, odwracając na drugą stronę i polewając odłożoną marynatą po 15 minutach pieczenia.

8Przed podaniem posypać skrzydełka sezamem.

Porcja dla:

8 osób