Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
07 min.
Całkowity czas:
77 min.

Prościuteńkie skrzydełka kurczaka, które na pewno zostaną migiem pożarte przez gości na każdej imprezie. Trzeba je marynować przez godzinę w lodówce. Można je też upiec na grillu!

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • sok z 1 cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • 2-4 ząbki czosnku (lub do smaku), zgniecione
  • 16 skrzydełek kurczaka
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1W misce wymieszać oliwę z sokiem cytrynowym, solą, pieprzem i czosnkiem, a następnie dodać skrzydełka. Przykryć miskę folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.

2Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową i rozgrzać piekarnik na funkcji „grill”. Wyjąć skrzydełka z marynaty i rozłożyć na przygotowanej blasze. Piec przez około 7 minut, odwracając raz na drugą stronę. Opcjonalnie można je posypać natką pietruszki.

Porcja dla:

4 osób