Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
07 min.
07 min.
Całkowity czas:
77 min.
77 min.
Prościuteńkie skrzydełka kurczaka, które na pewno zostaną migiem pożarte przez gości na każdej imprezie. Trzeba je marynować przez godzinę w lodówce. Można je też upiec na grillu!
Składniki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- sok z 1 cytryny
- sól i pieprz do smaku
- 2-4 ząbki czosnku (lub do smaku), zgniecione
- 16 skrzydełek kurczaka
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1W misce wymieszać oliwę z sokiem cytrynowym, solą, pieprzem i czosnkiem, a następnie dodać skrzydełka. Przykryć miskę folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.
2Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową i rozgrzać piekarnik na funkcji „grill”. Wyjąć skrzydełka z marynaty i rozłożyć na przygotowanej blasze. Piec przez około 7 minut, odwracając raz na drugą stronę. Opcjonalnie można je posypać natką pietruszki.
Porcja dla:
4 osób