Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
25 min.
25 min.
Całkowity czas:
95 min.
95 min.
Jeden z najprostszych i najsmaczniejszych sposobów na chrupiące skrzydełka z grilla. Ilość skrzydełek i ostrość marynaty należy dostosować do zapotrzebowania.
Składniki:
- 8 skrzydełek kurczaka
- 4-5 łyżek oleju roślinnego
- 2 łyżki ostrej papryki
- 5-6 ząbków wyciśniętego przez praskę czosnku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Skrzydełka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
2W misce wymieszać olej z papryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Dodać skrzydełka i wymieszać, aby marynata dobrze pokryła mięso. Przykryć i wstawić do lodówki na 1-2 godziny.
3Rozgrzać grill do średniej temperatury. Ruszt lekko natłuścić, ułożyć skrzydełka i grillować przez 25-30 minut, w międzyczasie odwracjąc na drugą stronę.
Porcja dla:
4 osób