Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
95 min.

Jeden z najprostszych i najsmaczniejszych sposobów na chrupiące skrzydełka z grilla. Ilość skrzydełek i ostrość marynaty należy dostosować do zapotrzebowania.

Składniki:

  • 8 skrzydełek kurczaka
  • 4-5 łyżek oleju roślinnego
  • 2 łyżki ostrej papryki
  • 5-6 ząbków wyciśniętego przez praskę czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Skrzydełka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.

2W misce wymieszać olej z papryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Dodać skrzydełka i wymieszać, aby marynata dobrze pokryła mięso. Przykryć i wstawić do lodówki na 1-2 godziny.

3Rozgrzać grill do średniej temperatury. Ruszt lekko natłuścić, ułożyć skrzydełka i grillować przez 25-30 minut, w międzyczasie odwracjąc na drugą stronę.

Porcja dla:

4 osób