Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
295 min.

Śledź po kaszubsku. Pomidorowo – cebulowa wersja świątecznego śledzika. Bardzo smaczny, lekko kwaśny i lekko słodki. Wyróżnia się wśród innych majonezowych potraw świątecznych. Ładnie wygląda i świetnie smakuje. Łatwy i szybki do zrobienia.

Składniki:

  • 250 g filetów śledziowych
  • 4 średniej wielkości cebule
  • Olej do smażenia
  • 4 kulki pieprzu
  • 3 kulki ziela angielskiego

Przygotowanie:

1Śledzia moczę w wodzie aż straci swój słony smak, około 3 godziny. Po tym czasie dokładnie odsączam śledzia na sitku i kroję w mniejsze kawałki.

2Cebulę kroję w piórka i podsmażam na oleju z kulkami pieprzu, zielem angielskim i liściem laurowym.

3Jak cebula się zeszkli dodaję koncentrat pomidorowy i razem przesmażam. Od czasu do czasu dodaję trochę wody aby rozprowadzić sos. Na koniec smażenia dodaję do smaku sól, pieprz i cukier. Pozostawiam sos do wystygnięcia. Jak już jest zimny układam w pudełku warstwami ze śledziem. Odstawiam do lodówki na kilka godzin żeby smaki się wymieszały.

Porcja dla:

4 osób