30 min.
25 min.
295 min.
Śledź po kaszubsku. Pomidorowo – cebulowa wersja świątecznego śledzika. Bardzo smaczny, lekko kwaśny i lekko słodki. Wyróżnia się wśród innych majonezowych potraw świątecznych. Ładnie wygląda i świetnie smakuje. Łatwy i szybki do zrobienia.
Składniki:
- 250 g filetów śledziowych
- 4 średniej wielkości cebule
- Olej do smażenia
- 4 kulki pieprzu
- 3 kulki ziela angielskiego
Przygotowanie:
1Śledzia moczę w wodzie aż straci swój słony smak, około 3 godziny. Po tym czasie dokładnie odsączam śledzia na sitku i kroję w mniejsze kawałki.
2Cebulę kroję w piórka i podsmażam na oleju z kulkami pieprzu, zielem angielskim i liściem laurowym.
3Jak cebula się zeszkli dodaję koncentrat pomidorowy i razem przesmażam. Od czasu do czasu dodaję trochę wody aby rozprowadzić sos. Na koniec smażenia dodaję do smaku sól, pieprz i cukier. Pozostawiam sos do wystygnięcia. Jak już jest zimny układam w pudełku warstwami ze śledziem. Odstawiam do lodówki na kilka godzin żeby smaki się wymieszały.
Porcja dla:
4 osób