Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
05 min.
Całkowity czas:
1465 min.

Wyjątkowy przepis na śledzie, który otrzymałam od znajomej. Dzięki korzennej marynacie z czerwonego wina z cynamonem i goździkami zyskują wyjątkowy smak.

Składniki:

  • 4 płaty filetów śledziowych
  • 1 czerwona cebula

Przygotowanie:

1Śledzie namoczyć w wodzie i odstawić na godzinę. Odsączyć i pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w krążki.

2Wszystkie składniki marynaty oprócz rodzynek wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Rodzynki sparzyć wrzątkiem i dodać do marynaty. Odstawić do przestudzenia.

3Śledzie układać w słoiku przekładając cebulą, zalać marynatą. Wstawić do lodówki na 24 godziny.

Porcja dla:

5 osób