Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
1710 min.
1710 min.
Wspaniały przepis na śledzika z dodatkiem cytryny marynowanego w oleju lnianym – zdrowe, smaczne i wyjątkowo aromatyczne!
Składniki:
- 4 filety śledziowe (matiasy)
- 1/2 szklanki octu jabłkowego
- 2 cebule, pokrojone w plastry
- 1 cytryna, pokrojona w plastry
- 2 liście laurowe
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu czarnego
- 1,5 szklanki oleju lnianego
Przygotowanie:
1Filety namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na 3-4 godziny. W międzyczasie zmienić wodę dwukrotnie. Pokroić na kawałki.
2Ocet zagotować i zalać nim cebulę. Gotować przez minutę, a następnie odcedzić.
3W słoju układać na przemian kawałki śledzi, plastry cebuli i cytryny. Dodać przyprawy i całość zalać olejem lnianym. Odstawić do lodówki na 24 godziny.
Porcja dla:
8 osób