Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
4370 min.

Smaczny przepis na śledzie marynowane w słoju w sosie z suszonych grzybów z dodatkiem szprotek i korniszonów. Koniecznie trzeba przygotować na 2-3 dni wcześniej!

Składniki:

  • 1 kg śledzi
  • 30 g suszonych grzybów
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 3 duże cebule
  • 2 wędzone szprotki

Przygotowanie:

1Śledzie namoczyć na noc. W oddzielnej miseczce namoczyć grzyby.

2Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju.

3Grzyby ugotować do miękkości. Odcedzić (wywar można wykorzystać do zupy lub sosu).

4Grzyby przepuścić przez maszynkę razem z cebulą i szprotkami, dodać koncentrat i dokładnie wymieszać. Korniszona drobniutko posiekać i dodać do sosu, doprawić pieprzem.

5Śledzie obrać ze skóry i ości, pokroi�� na małe kawałki. Dodać do sosu i wymieszać. Przełożyć ciasno do słoja i wstawić na 2-3 dni do lodówki.

6Przed podaniem posypać pietruszką.

Porcja dla:

8 osób