Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
4370 min.
4370 min.
Smaczny przepis na śledzie marynowane w słoju w sosie z suszonych grzybów z dodatkiem szprotek i korniszonów. Koniecznie trzeba przygotować na 2-3 dni wcześniej!
Składniki:
- 1 kg śledzi
- 30 g suszonych grzybów
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 3 duże cebule
- 2 wędzone szprotki
Przygotowanie:
1Śledzie namoczyć na noc. W oddzielnej miseczce namoczyć grzyby.
2Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju.
3Grzyby ugotować do miękkości. Odcedzić (wywar można wykorzystać do zupy lub sosu).
4Grzyby przepuścić przez maszynkę razem z cebulą i szprotkami, dodać koncentrat i dokładnie wymieszać. Korniszona drobniutko posiekać i dodać do sosu, doprawić pieprzem.
5Śledzie obrać ze skóry i ości, pokroi�� na małe kawałki. Dodać do sosu i wymieszać. Przełożyć ciasno do słoja i wstawić na 2-3 dni do lodówki.
6Przed podaniem posypać pietruszką.
Porcja dla:
8 osób