Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
320 min.
320 min.
Sałatka śledziowa, w której matiasy są drobno pokrojone i wymieszane z pikantnym sosem na bazie musztardy i koncentratu pomidorowego. Idealna na imprezy!
Składniki:
- 200 g filetów śledziowych
- 1/2 szklanki mleka
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki ostrej musztardy
Przygotowanie:
1Śledzie namoczyć w mleku i odstawić na 1-2 godziny. Osuszyć i pokroić w paski.
2Cebulę posiekać i wymieszać ze śledziami.
3W miseczce wymieszać olej z koncentratem pomidorowym, musztardą, pieprzem i papryką. Polać tym śledzie, przykryć i wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
4Jajko posiekać i przed podaniem posypać nim śledzie. Udekorować natką pietruszki i plasterkami cytryny.
Porcja dla:
6 osób