Czas przygotowania:
20 min.
Całkowity czas:
320 min.

Sałatka śledziowa, w której matiasy są drobno pokrojone i wymieszane z pikantnym sosem na bazie musztardy i koncentratu pomidorowego. Idealna na imprezy!

Składniki:

  • 200 g filetów śledziowych
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki ostrej musztardy

Przygotowanie:

1Śledzie namoczyć w mleku i odstawić na 1-2 godziny. Osuszyć i pokroić w paski.

2Cebulę posiekać i wymieszać ze śledziami.

3W miseczce wymieszać olej z koncentratem pomidorowym, musztardą, pieprzem i papryką. Polać tym śledzie, przykryć i wstawić do lodówki na 3-4 godziny.

4Jajko posiekać i przed podaniem posypać nim śledzie. Udekorować natką pietruszki i plasterkami cytryny.

Porcja dla:

6 osób