30 min.
10 min.
1840 min.
Robione przez „rodzinną ekspertkę kuchni” ciocię Gienę – przeniesione na grunt mojej rodziny- delikatne, z niewielką ilością dodatków, przez co ich zapach i smak jest po prostu wyborny. To pierwsze danie naszej wigilijnej kolacji…chociaż nie tylko….
Składniki:
- 1 kg matiasów
- 1 śledź z mleczkiem
- 2 szklanki wody
- 1/4 szklanki octu
- 4 listki laurowe
- 10 ziarenek ziela angielskiego
- 15 ziarenek pieprzu
- 4 duże cebule
Przygotowanie:
1Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie przez 12 godzin zmieniając wodę 2-3 razy.
2Ze śledzia z mleczkiem ściągnąć skórę, wyjąć i odłożyć mleczko, odciąć głowę i ogon, usunąć ości
3Podzielić śledzie na filety.
4Z wody, octu i przypraw zagotować zalewę.
5Do wrzącej zalewy wrzucić pokrojoną w talarki cebulę i gotować przez 3 minuty.
6Do smaku doprawić cukrem – według uznania.
7Do przestudzonej zalewy dodac przetarte przez sitko mleczko.
8Układać w słoiku warstwami na przemian śledzie i cebulę.
9Na koniec zalać zalewą, zakręcić słoik i wstawić do lodówki.
10Po 24 godzinach można zacząć delektować się śledziami.
Porcja dla:
6 osób