Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
1840 min.

Robione przez „rodzinną ekspertkę kuchni” ciocię Gienę – przeniesione na grunt mojej rodziny- delikatne, z niewielką ilością dodatków, przez co ich zapach i smak jest po prostu wyborny. To pierwsze danie naszej wigilijnej kolacji…chociaż nie tylko….

Składniki:

  • 1 kg matiasów
  • 1 śledź z mleczkiem
  • 2 szklanki wody
  • 1/4 szklanki octu
  • 4 listki laurowe
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 15 ziarenek pieprzu
  • 4 duże cebule

Przygotowanie:

1Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie przez 12 godzin zmieniając wodę 2-3 razy.

2Ze śledzia z mleczkiem ściągnąć skórę, wyjąć i odłożyć mleczko, odciąć głowę i ogon, usunąć ości

3Podzielić śledzie na filety.

4Z wody, octu i przypraw zagotować zalewę.

5Do wrzącej zalewy wrzucić pokrojoną w talarki cebulę i gotować przez 3 minuty.

6Do smaku doprawić cukrem – według uznania.

7Do przestudzonej zalewy dodac przetarte przez sitko mleczko.

8Układać w słoiku warstwami na przemian śledzie i cebulę.

9Na koniec zalać zalewą, zakręcić słoik i wstawić do lodówki.

10Po 24 godzinach można zacząć delektować się śledziami.

Porcja dla:

6 osób