Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
1490 min.

Prosta marynata do śledzi z goździkami i białym winem. Czasem również dodaję garść rodzynkek. Pyszne!

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych
  • 3 goździki
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu

Przygotowanie:

1Śledzie wymoczyć w mleku. Odsączyć i pokroić na małe kawałki.

2W rondelku zagotować szklankę wody z goździkami, liściem, zielem angielskim i pieprzem. Dodać szczyptę cukru i gotować pod przykryciem, aby aromaty dobrze się uwolniły.

3Gdy woda będzie już mocno aromatyczna, przecedzić. Dodać wino i jeszcze raz zagotować. Na tym etapie można dodać sparzone rodzynki.

4Cebulę drobno posiekać i sparzyć wrzątkiem.

5W słoju układać śledzie z cebulą. Zalać marynatą i odstawić na dobę do lodówki.

Porcja dla:

6 osób