Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Oryginalny przepis na śledzie dla miłośników tych ryb w wersji smażonej. Zanim polejemy je zalewą, chętnym można podać jeszcze ciepłe, prosto z patelni!
Składniki:
- 1 kg śledzi bałtyckich, wypatroszonych i oczyszczonych
- 1/2 cebuli, pokrojonej w drobną kostkę
- sól do smaku
- 3 łyżki mąki
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1Śledzie natrzeć solą. Cebulę posolić i ponadziewać nią śledzie.
2Obtoczyć śledzie w mące.
3Na patelni rozgrzać olej i usmażyć śledzie na złoty kolor. Odłożyć do wystygnięcia.
4Wszystkie składniki zalewy wymieszać i polać nią ryby.
Porcja dla:
8 osób