Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
30 min.

Oryginalny przepis na śledzie dla miłośników tych ryb w wersji smażonej. Zanim polejemy je zalewą, chętnym można podać jeszcze ciepłe, prosto z patelni!

Składniki:

  • 1 kg śledzi bałtyckich, wypatroszonych i oczyszczonych
  • 1/2 cebuli, pokrojonej w drobną kostkę
  • sól do smaku
  • 3 łyżki mąki
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1Śledzie natrzeć solą. Cebulę posolić i ponadziewać nią śledzie.

2Obtoczyć śledzie w mące.

3Na patelni rozgrzać olej i usmażyć śledzie na złoty kolor. Odłożyć do wystygnięcia.

4Wszystkie składniki zalewy wymieszać i polać nią ryby.

Porcja dla:

8 osób