Czas przygotowania:
20 min.
Całkowity czas:
500 min.

Bardzo aromatyczne i smaczne śledzie w zalewie z dodatkiem kaparów, octu winnego i oleju lnianego. Polecam!

Składniki:

  • 4 płaty śledziowe
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka kaparów
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 szklanki oleju lnianego

Przygotowanie:

1Śledzie namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na 2 godziny, kilkakrotnie zmieniając wodę.

2Cebulę pokroić w cienkie plastry. Śledzie odsączyć i pokroić na kawałki.

3W dużym słoiku układać warstwy cebuli i śledzi, przekładając kaparami i zielem angielskim. Skropić sokiem z cytryny i octem winnym. Oprószyć pieprzem. Zalać olejem. Wstawić do lodówki na noc.

Porcja dla:

6 osób