Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
500 min.
500 min.
Bardzo aromatyczne i smaczne śledzie w zalewie z dodatkiem kaparów, octu winnego i oleju lnianego. Polecam!
Składniki:
- 4 płaty śledziowe
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka kaparów
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 2 łyżki octu winnego
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/2 szklanki oleju lnianego
Przygotowanie:
1Śledzie namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na 2 godziny, kilkakrotnie zmieniając wodę.
2Cebulę pokroić w cienkie plastry. Śledzie odsączyć i pokroić na kawałki.
3W dużym słoiku układać warstwy cebuli i śledzi, przekładając kaparami i zielem angielskim. Skropić sokiem z cytryny i octem winnym. Oprószyć pieprzem. Zalać olejem. Wstawić do lodówki na noc.
Porcja dla:
6 osób