Czas przygotowania:
20 min.
Całkowity czas:
320 min.

Smaczny pomysł na śledzie. Zawinięte w roladki z cebulą i ogórkiem, i polane sosem żurawinowo-jabłkowym.

Składniki:

  • 4 solone śledzie
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 szklanka żurawiny
  • 2 winne jabłka
  • 3-4 łyżki majonezu

Przygotowanie:

1Śledzie odfiletować, zalać mlekiem i odstawić na 3 godziny.

2Żurawinę przetrzeć przez sito. Jabłka zetrzeć na drobnej tarce, wymieszać z żurawinami, cukrem i majonezem.

3Śledzie wyjąć z mleka i osuszyć. Na każdym filecie układać posiekaną cebulę i ogórki, zwinąć w rulonik i spiąć wykałaczką. Układać na półmisku i polać żurawinowym sosem. Przykryć folią i wstawić do lodówki na 2 godziny.

4Przed podaniem udekorować natką pietruszki.

Porcja dla:

6 osób