Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
320 min.
320 min.
Smaczny pomysł na śledzie. Zawinięte w roladki z cebulą i ogórkiem, i polane sosem żurawinowo-jabłkowym.
Składniki:
- 4 solone śledzie
- 3/4 szklanki mleka
- 1 szklanka żurawiny
- 2 winne jabłka
- 3-4 łyżki majonezu
Przygotowanie:
1Śledzie odfiletować, zalać mlekiem i odstawić na 3 godziny.
2Żurawinę przetrzeć przez sito. Jabłka zetrzeć na drobnej tarce, wymieszać z żurawinami, cukrem i majonezem.
3Śledzie wyjąć z mleka i osuszyć. Na każdym filecie układać posiekaną cebulę i ogórki, zwinąć w rulonik i spiąć wykałaczką. Układać na półmisku i polać żurawinowym sosem. Przykryć folią i wstawić do lodówki na 2 godziny.
4Przed podaniem udekorować natką pietruszki.
Porcja dla:
6 osób