Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
520 min.
520 min.
Smaczny i atrakcyjny sposób na podanie śledzika na świąteczny stół albo na ostatki. Suszone prawdziwki usmażone z cebulą są zawinięte w matiasy!
Składniki:
- 700 g filetów śledziowych matiasów
- 50 g suszonych grzybów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 cebule
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 3 ogórki kiszone
- natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
1Śledzie namoczyć na noc. Grzyby namoczyć w oddzielnym garnuszku w niewielkiej ilości wody.
2Grzyby gotować przez 20 minut. Odcedzić (wywar zachować do zupy lub sosu) i pokroić. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
3Na oliwie podsmażyć cebulę, dodać grzyby i smażyć przez 5 minut. Doprawić pieprzem.
4Płaty śledziowe odsączyć. Nakładać farsz na całej powierzchni filetów, następnie zwijać w roladki i układać na półmisku.
5Ogórki pokroić w plasterki i obłożyć roladki śledziowe. Udekorować pietruszką i podawać.
Porcja dla:
4 osób