Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
520 min.

Smaczny i atrakcyjny sposób na podanie śledzika na świąteczny stół albo na ostatki. Suszone prawdziwki usmażone z cebulą są zawinięte w matiasy!

Składniki:

  • 700 g filetów śledziowych matiasów
  • 50 g suszonych grzybów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 cebule
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 3 ogórki kiszone
  • natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

1Śledzie namoczyć na noc. Grzyby namoczyć w oddzielnym garnuszku w niewielkiej ilości wody.

2Grzyby gotować przez 20 minut. Odcedzić (wywar zachować do zupy lub sosu) i pokroić. Cebulę pokroić w drobną kostkę.

3Na oliwie podsmażyć cebulę, dodać grzyby i smażyć przez 5 minut. Doprawić pieprzem.

4Płaty śledziowe odsączyć. Nakładać farsz na całej powierzchni filetów, następnie zwijać w roladki i układać na półmisku.

5Ogórki pokroić w plasterki i obłożyć roladki śledziowe. Udekorować pietruszką i podawać.

Porcja dla:

4 osób