Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
02 min.
Całkowity czas:
4342 min.

Te śledzie najlepiej przygotować na 3 dni przed planowanym spożyciem, żeby wszystkie aromaty i smaki dobrze się „przeżarły”!

Składniki:

  • 6 filetów śledziowych
  • 1 szklanka mleka
  • 150 g kiszonej kapusty
  • 2 małe cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 1 ugotowana marchewka
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

1Śledzie wymoczyć przez 2 godziny w mleku, odsączyć.

2Kapustę posiekać. Cebulę, paprykę i marchewkę pokroić w drobną kostkę i wymieszać z kapustą. Doprawić pieprzem, wymieszać z natką.

3Na połówki śledzi nakładać farsz, zawijać w rulonik i spinać wykałaczkami.

4Cytryny wycisnąć do rondelka, dodać tyle samo wody, co soku, pozostałe przyprawy do zalewy i zagotować.

5Ruloniki ze śledzi ułożyć w słoju lub w kamionkowym naczyniu i zalać zalewą. Przykryć i wstawić do lodówki na 3 dni.

Porcja dla:

4 osób