Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
02 min.
02 min.
Całkowity czas:
4342 min.
4342 min.
Te śledzie najlepiej przygotować na 3 dni przed planowanym spożyciem, żeby wszystkie aromaty i smaki dobrze się „przeżarły”!
Składniki:
- 6 filetów śledziowych
- 1 szklanka mleka
- 150 g kiszonej kapusty
- 2 małe cebule
- 1 czerwona papryka
- 1 ugotowana marchewka
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
1Śledzie wymoczyć przez 2 godziny w mleku, odsączyć.
2Kapustę posiekać. Cebulę, paprykę i marchewkę pokroić w drobną kostkę i wymieszać z kapustą. Doprawić pieprzem, wymieszać z natką.
3Na połówki śledzi nakładać farsz, zawijać w rulonik i spinać wykałaczkami.
4Cytryny wycisnąć do rondelka, dodać tyle samo wody, co soku, pozostałe przyprawy do zalewy i zagotować.
5Ruloniki ze śledzi ułożyć w słoju lub w kamionkowym naczyniu i zalać zalewą. Przykryć i wstawić do lodówki na 3 dni.
Porcja dla:
4 osób