Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
20 min.

To idealna przekąska na każde oficjalne przyjęcie. Ślimaki zapieka się w prostym, ale pysznym maśle czosnkowo-ziołowym. Podawać w muszlach lub specjalnych naczyniach do ślimaków. Jako dodatek można podać cienkie tosty.

Składniki:

  • 1-2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 szalotki, drobno posiekane
  • 120 g drobno posiekanej zielonej pietruszki
  • 350 g masła o temperaturze pokojowej
  • sól i pieprz do smaku
  • 72 ślimaki z puszki, odcedzone
  • 72 muszle ślimaków (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 160 C.

2W garnku zagotować wodę. Wrzucić do niej ślimaki. Odstawić na kilka minut. (W ten sposób pozbędziemy się metalicznego posmaku). Odcedzić.

3W małej misce wymieszać masło z czosnkiem, pietruszką i szalotką. Doprawić solą i pieprzem i wymieszać na gładką masę.

4Każdą muszlę napełnić kawałkiem masła i dodać ślimaka. Wstawić muszle do naczynia żaroodpornego ze specjalnymi zagłębieniami, aby masło nie wypłynęło w czasie pieczenia.

5Piec przez około 10 minut, aż masło zacznie bulgotać.

Porcja dla:

6 osób