Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
20 min.
20 min.
To idealna przekąska na każde oficjalne przyjęcie. Ślimaki zapieka się w prostym, ale pysznym maśle czosnkowo-ziołowym. Podawać w muszlach lub specjalnych naczyniach do ślimaków. Jako dodatek można podać cienkie tosty.
Składniki:
- 1-2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 szalotki, drobno posiekane
- 120 g drobno posiekanej zielonej pietruszki
- 350 g masła o temperaturze pokojowej
- sól i pieprz do smaku
- 72 ślimaki z puszki, odcedzone
- 72 muszle ślimaków (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 160 C.
2W garnku zagotować wodę. Wrzucić do niej ślimaki. Odstawić na kilka minut. (W ten sposób pozbędziemy się metalicznego posmaku). Odcedzić.
3W małej misce wymieszać masło z czosnkiem, pietruszką i szalotką. Doprawić solą i pieprzem i wymieszać na gładką masę.
4Każdą muszlę napełnić kawałkiem masła i dodać ślimaka. Wstawić muszle do naczynia żaroodpornego ze specjalnymi zagłębieniami, aby masło nie wypłynęło w czasie pieczenia.
5Piec przez około 10 minut, aż masło zacznie bulgotać.
Porcja dla:
6 osób