Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
75 min.

Moja rodzina stale przygotowuje to danie – jest tak pyszne. Polecam spróbować najpierw z kiełbasą wieprzową, bo my tak zwykle robiliśmy. Teraz lubię używać kiełbasę z indyka, ponieważ jest nieco zdrowsza.

Składniki:

  • 450 g ugotowanej kiełbasy, pokrojonej w plastry grubości 0,5 cm
  • 450 g gęstego sosu żurawinowego
  • 1 puszka (400 g) ananasa w kawałkach w gęstym syropie

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C.

2Plasterki kiełbasy włożyć do naczynia żaroodpornego o wymiarach 23×33 cm. W średniej misce wymieszać sos żurawinowy z kawałkami ananasa. Zalać tym kiełbasę i wymieszać, aby się dobrze pokryła.

3Piec około 1 godzinę w rozgrzanym piekarniku, lub do momentu gdy sos zgęstnieje.

Porcja dla:

6 osób